2021-10-26 08:37:09• hírek • Bede Emőke

Így töltheti le az uniós Covid-igazolványt

Tekintettel arra, hogy egy pénteki kormányhatározat értelmében az alapélelmiszereket forgalmazó üzleteken és a gyógyszertárakon kívül szinte mindenhol kérik belépéskor a védettséget igazoló Covid-igazolványt, mutatjuk, hogyan lehet letölteni a QR-kóddal ellátott dokumentumot.

Mindazok, akik szeretnék letölteni az uniós Covid-igazolványt, a certificat-covid.gov.ro oldalon tehetik ezt meg. A weboldalon először egy érvényes e-mail címet kell megadni, ahová pillanatokon belül megérkezik egy hivatkozás, melyre kattintva a felhasználó már hozzáfér az igazolvány kiállítását lehetővé tevő felülethez. Új igazolvány igényléséhez értelemszerűen a Certificat nou gombra kell kattintani, majd a személyazonossági igazolvány vagy útlevél adatainak megadásával az igénylőnek azonosítania kell magát. Ezt követően az oltottak a kapott vakcina típusát, a beadás helyszíneként szolgáló megyét és a második dózis hónapját kell megadják, a betegségen átesett vagy negatív teszttel rendelkezők pedig csak a megyét és a hónapot. A „Nu sunt robot” captcha kipipálása után lementhetővé válnak az adatok, s ezzel párhuzamosan a rendszer generálja is a QR-kódot tartalmazó igazolványt, melyet aztán PDF formátumban le is lehet tölteni. A dokumentumot nem kötelező okostelefonon felmutatni, akinek kényelmesebb, ki is nyomtathatja azt.


A certificat-covid.gov.ro oldalról letölthető Covid-igazolvány mindenki számára ingyenes, a 14 évnél fiatalabbak esetében azonban szülői beleegyezésre van szükség. Az igazolvány kiállításának ideje néhány másodperctől egy óráig terjedhet annak függvényében, hogy mennyire leterhelt a rendszer Amint a rendszer legenerálta az igazolást, az igénylőt erről e-mailben értesítik. Az igazolvány igénylésével és felhasználásával kapcsolatos kérdések megválaszolására létrehoztak egy bárki által tárcsázható telefonszámot, a 021.414.44.25-öt.


Az említett felületen keresztül a Covid-igazolványt az alábbi személyek igényelhetik:

  • Akik Romániában megkapták az Covid-19 elleni oltás mindkét adagját (az egydózisú szérum esetében természetesen csak azt az egyet),
  • Akik legalább már az első dózist megkapták,
  • Akik nem EU-s államokban kapták meg az oltást és román állampolgárok vagy azok családtagjai,
  • Azok, akik legfeljebb 180 nappal korábban már átestek a betegségen (Románia területén),
  • Akik egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek (Románia területén),
  • Akik egy 24 óránál nem régebbi, negatív antigén gyorsteszttel rendelkezek (Románia területén).

A beoltott személyek igazolványa azt követően válik érvényessé, hogy legalább 10 nap eltelik a vakcina utolsó dózisának beadásától.


Mindazok, akik a fentebb ismertetett feltételek egyikének eleget tesznek, viszont nem sikerül letölteniük az igazolást, a certificat-covid@ms.ro e-mail-címen kérhetnek segítséget az alábbi dokumentumok elküldésével: személyazonossági igazolvány/útlevél, az oltást vagy a tesztelést igazoló dokumentum, a 14 éven aluliak számára a születési anyakönyvi kivonat, ha pedig az oltás vagy a tesztelés óta az igénylő házasság miatt nevet változtatott, akkor értelemszerűen az erről szóló anyakönyvi kivonatot is csatolni kell.


Egyéb felmerülő kérdések tisztázása érdekében a covid@ms.ro címre lehet írni, de hívható akár a 021 414 44 25-ös telefonszám is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: